Gelişim Bülteni #43: Daha İyi Bir Ruh Sağlığı Hakkında
- Ayça Karaman
- 16 Şub
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 21 Şub
Herkese merhaba!
Bu sayıda, daha iyi bir akıl ve ruh sağlığı için neler yapabileceğimize odaklanıyoruz. Duygusal olarak daha güçlü biri olmak için ipuçlarını, yöntemleri ve kaynakları konuşuyoruz. Hazırsanız, kağıdınızı, kaleminizi ve kahvenizi alın. Hemen başlayalım :)

Maddelerle Haftanın Kitabı
Bu haftanın kitabı Mark Freeman'ın kaleminden "Taş Olsa Çatlar" ve bu kitaptan kişisel hayatımız için almamız gereken en önemli dersler şöyle:
1. Yardım Almanın Önemi: Ruh sağlığı hayatı doğrudan etkileyen önemli bir faktördür. Bireyin mental iyilik hali deneyimi zaman içerisinde değişebilir. Mental sağlık söz konusu olduğunda yardım istemekle ilgili toplumdaki yaygın utanç duygusunu kırmak önemlidir. Yardıma ihtiyaç duymanın ve bu yardımı aramanın doğal bir süreç olduğunu vurgulayan Freeman, okurlarını hayatlarının bu yönünde kendileri bir adım atmaları konusunda teşvik eder.
2. Farkındalık Uygulamaları: Zihinsel sağlığı güçlendirmek kasları güçlendirmeye benzer. Her gün küçük adımlar atarak pratik yapmak öz farkındalığı artırmaya ve daha büyük bir iyi oluş hissi geliştirmeye olanak sağlar.
3. Negatif Düşüncelerle Mücadele: Endişe, depresyon ve diğer mental sağlık zorluklarına yol açan negatif düşünce kalıplarını tanımlamak ve sorgulamak önemlidir. Bu tür negatif düşünceler çoğu zaman üst üste binerek daha da büyük bir hal alır. Bu nedenle, negatif düşünceleri yeniden yapılandırmanın ve daha pozitif bir bakış açısı geliştirme pratiği yapmanın önemi büyüktür.
4. Öz Şefkatin Önemi: Kitabın adından da anlaşılacağı gibi hiçbirimiz çatlamayan bir taş değiliz. Mental sağlığı korumak için öz şefkati benimsemeyi öğrenmeliyiz. Herkes hatalar yapar ve başarısız olur. Bunu kabul etmek ve kendimize şefkatle yaklaşmayı öğrenmek önemlidir.
5. Harekete Geç: Mental sağlığı iyileştirmek için en önemli adımlardan biri harekete geçmektir. Okumak, öğrenmek önemlidir fakat daha da önemlisi öğrenilenleri günlük yaşamda somut adımlar atarak uygulayabilmekti.
Haftanın Önerisi
Bu hafta her gün birkaç dakika ayırarak farkındalık meditasyonu yapmayı deneyin ve dikkatinizi yargılamadan şu anki ana odaklanmaya yönlendirin. Kendinize sessiz ve rahat bir alan bulun, rahat bir pozisyonda oturun ve dikkatinizi nefesinize getirin. Zihninizin dolaşmasına izin vermeden ortaya çıkan herhangi bir düşünceyi veya duyguyu fark edin ve dikkatinizi tekrar nefesinize yönlendirin. Farkındalık meditasyonunu düzenli olarak yapmak, stresi azaltmaya, öz farkındalığı artırmaya ve genel mental iyilik halini teşvik etmeye yardımcı olabilir.
Bunlar Da Hoşunuza Gidebilir:
Haftanın İlhamı
"Hayat, fırtınanın geçmesini beklemekle ilgili değil, yağmurda dans etmeyi öğrenmekle ilgilidir." Vivian Greene
Zorluklar, sıkıntılar ve ruhsal sıkışmalar hep olacak. Hayat, birçok farklı duyguyu deneyimlediğimiz bir platform. Burada önemli olan zorlandığımızda ve kendimizi sıkışmış hissettiğimizde bakış açımızı ve dolayısıyla davanışlarımızı değiştirebilmek.
Haftanın Önerilen Kaynakları
Video: 10 Dakika Yeterli (Türkçe alt yazı mevcut)
Podcast: Yılmazlık Becerisi
Bu içerikte komisyonlu link bulunmaktadır. #işbirliği #ortaklık