top of page

Gelişim Bülteni #46: Kendi Kendini Sabote Etmek Üzerine

Güncelleme tarihi: 21 Şub

Her şey hiç olmadığı kadar iyi giderken zihninizde aniden olumsuz senaryolar beliriyor mu? Ya da tam yıllardır zihninizin bir köşesinde duran o projeye başlayacağınız sırada hayatınızda bir eksiklik fark edip onun peşinden koşmaya mı başlıyorsunuz?

 

 
 

Belki siz de benim gibi aslında her şeyin fazlasıyla tanıdık olduğu konforlu bölgenizden çıkmaya korkuyorsunuzdur. "Hayır" demeden önce iyi düşünün. Hayatınızda hep beklediğiniz o büyük sıçramayı bir türlü gerçekleştiremiyorsanız, siz de üst sınır probleminden muzdarip olabilirsiniz.

 

Hadi gelin bu sayıda bir yerlerde takılıp kalan hayatımıza sıçrama yaptıracak ipuçlarını, yöntemleri ve kaynakları konuşalım. Hazırsanız, kağıdınızı kaleminizi ve kahvenizi alın. Hemen başlayalım! :)


kendi kendini sabote etmek

Maddelerle Haftanın Kitabı


Bu haftanın kitabı Amerikan psikolog ve yazar Gay Hendricks'in kaleminden "The Big Leap". Türkçeye "Kendi Önünüzden Çekilin" olarak çevrilen bu kitaptan kişisel hayatımız için almamız gereken en önemli dersler şöyle:

 

1. Üst Sınır Problemi (ÜSP): Bu problem, bireylerin bilinçaltında belirli bir başarı ve mutluluk seviyesine ulaştıklarında kendilerini sabote etmeleridir. Yani, insanlar belirli bir düzeyde mutluluğa veya başarıya ulaştıklarında, bu düzeyi aşmanın rahatsızlığı veya bilinmeyenle başa çıkma korkusu nedeniyle bilinçaltında kendilerine engel olurlar. ÜSP, içsel bir termostat gibi çalışır. Başarı ve mutluluk belirli bir seviyeye ulaştığında, bu termostat devreye girer ve kişiyi tekrar "konfor" seviyesine çeker.

 

2. ÜSP Nedenleri: Kişinin ÜSP ile karşı karşıya kalmasını, Hendricks şu nedenlere dayandırarak açıklıyor: Temel olarak kusurlu hissetmek ve büyük hayalleri gerçekleştirmeye cesaret edememek, başarılı olmak için yakınlarımıza sırtımızı dönmemiz gerektiğine inanmak, başarı ve mutluluğun daha büyük sorun getireceğini hissetmek, başarının veya mutluluğun başkalarını kötü hissettireceğinden veya kıskandıracağından korkmak.

 

3. Dört Bölge: Her bireyin hayatta fonksiyon gösterdiği dört bölge vardır. Yetersizlik Bölgesi, Yeterlilik Bölgesi, Mükemmeliyet Bölgesi ve Deha Bölgesi. Bu bölgeler, insanların yetenekleri ve zevk aldıkları işleri nasıl organize ettiklerini gösterir.

  • Yetersizlik Bölgesi: Bu bölgede, kişi belirli görevlerde yetenekli değildir. Başka insanlar bu işleri daha iyi yapabilir.

  • Yeterlilik Bölgesi: Bu bölgede, kişi belirli görevlerde yeteneklidir ancak bu yetenekler ortalama düzeydedir. Başka insanlar bu işleri aynı derecede veya daha iyi yapabilir.

  • Mükemmeliyet Bölgesi: Bu bölgede, kişi görevlerde oldukça yeteneklidir ve genellikle bu işleri mükemmel bir şekilde yerine getirir. Ancak bu bölge, kişinin en yüksek potansiyelini temsil etmez. Çoğu kişi bu bölgede kendini rahat hisseder.

  • Deha Bölgesi: Bu bölge, kişinin en büyük yeteneklerinin ve tutkularının kesiştiği yerdir. Kişi bu bölgede, doğal yeteneklerini ve sevgisini tam anlamıyla kullanarak çalışır.

 

4. Deha Bölgesine Geçiş: Birey, deha bölgesindeyken başkalarının onayı yerine kendi tatmini için yaşar. Bu bölgeye geçmek için Hendricks şunları önerir:

  • Kendi yeteneklerini ve tutkularını keşfetmek.

  • Mükemmeliyet Bölgesinde rahatlıkla kalmaktan kaçınmak ve risk almak.

  • Üst Sınır Probleminin farkında olup bilinçli bir şekilde onu aşmaya çalışmak.

  • Deha Bölgesinde daha fazla zaman geçirmek için bilinçli olarak seçimler yapmak ve bu yönde adımlar atmak

 

5. Büyük Sıçrayış: Kendiniz için o hep umduğunuz büyük sıçrayışı gerçekleştirebilmek için endişe veren düşünceleri, eleştiriyi, kendimizi suçlamayı, şüpheleri bir kenara bırakmamız gerek. Bunların hepsi pozitif enerjinin hayatımızdaki akışını kısıtlar. Bunun yerine enerjimizi hayatımızda bolluk ve tatmin yaratan yerlere yönlendirmeliyiz. Siz de kendi kendinizi sık sık sabote ederken buluyorsanız, hayattaki başarı ve mutluluğunuzun üst sınırını bir kontrol etmeyi unutmayın. Sevgi, başarı ve bolluk içinde gelişip ilerleyerek başkalarına ilham olmayı seçin.


Haftanın Önerisi


Bu hafta her gün kendinizi yakından gözlemleyerek ağzınızdan çıkan şikayet içeren ifadeleri yakalayın. Gün içinde zihinsel enerjinizi olumsuzluklara çevirdiğiniz, harekete geçmekle ilgili bahaneler ürettiğiniz ve kendinizi eleştirdiğiniz anları sakince gözlemleyin. Bu süreçte kendinizi yargılamak yerine sadece davranışlarınızın farkına varın. Eğer kendinizi sık sık olumsuz düşüncelerle sabote ediyorsanız, bu konuyu bir uzmanla değerlendirmeyi düşünebilirsiniz.


Bunlar Da Hoşuna Gidebilir:



Haftanın İlhamı


"Başarı, kendi içinde barındırdığınız değeri, dünyada yaptığınız işle ifade etmektir." Albert Schweitzer

 

Başkalarını memnun etmek için çabalamaktan sıkıldıysanız, başarı tanımınızı gözden geçirmenizin zamanı çoktan gelmiş olmalı. İnsanı hayatta ileriye götüren en önemli şey içinde saklı olan potansiyeli iyi bir şeyler yaparak ortaya çıkarabilmektir


Haftanın Önerilen Kaynakları


Video: İçsel Sabotajlarınızı Keşfedin (Türkçe alt yazı mevcut)


Bu içerikte komisyonlu link bulunmaktadır. #işbirliği #ortaklık

 
 
bottom of page