Kendini ifade etmeye çalışmak iyi hoş da bazen ne kadar anlatırsan anlat, hani söylediklerin ya tam anlaşılmaz ya da yanlış yorumlanır ya işte ben hayatım boyunca oralarda bir yerlerde kendimi biraz kaybolmuş hissediyordum. Bu nedenle "Yanlış olan ne?" diye sık sık kendime sorduğum zamanlar da oldu, iyi iletişim kurduğunu düşündüğüm insanları pür dikkat gözlemlediğim de. Bir noktada fark ettim ki aslında iletişim sadece konuşmaktan öte dinlemek, anlamak ve karşındakinin duygularını da dikkate almayı gerektiriyor. Karşımdakini gerçekten anlamak, duygularını yakalamak da en az kelimeler kadar önemli bir şey.
Genellikle teknik konularda becerikli ve hayatını mücadeleler vererek kazanan insanlar için iletişimin incelikli tarafları biraz lüks kalıyor. Benim için de iletişim konusunda kafamdaki sisleri dağıtmak tabiri caizse yıllarımı aldı. Nihayetinde iletişimde beni memnun eden bir dengeyi bulmak ise iyi bir gözlemciye dönüşmemle mümkün oldu. Bu sayıda, hep beraber iletişim becerilerinizi güçlendirecek ve hayatınızı kolaylaştıracak stratejileri ve yöntemleri konuşacağız. Hadi, hazırsanız başlayalım :)

Kitaplardan Kısa Kısa
Etkili İnsanları 7 Alışkanlığı kitabının yazarı Stephen R. Covey kitabında etkili bir iletişimci olmanın temel bileşeni olarak dinleme becerilerini, beden dilinin ve sözsüz iletişimin rolünü önemsiyor. Bunun yanı sıra açık ve dürüst iletişimi de güvenin artmasına ve yanlış anlamaların önlenmesine yardımcı olacak bir unsur olarak değerlendiriyor. Başkalarını anlamaya çalışmanın ve onları dikkatlice dinlemenin, başarılı bir iletişim için kritik olduğunu vurgularken, karşılıklı kazançları artırmak için işbirliğine dayalı bir yaklaşımı teşvik ediyor.
Hem sen kazan hem de ben kazanayım mantığı bizim kültürümüzde yalnızca gerçekten başarılı dostlarım arasında gözlemlediğim bir özellik. Hepsi işbirliğine, beraber yükselmeye ve kazan-kazan ilişkisi kurmaya önem veriyor ve buna göre davranıyorlar. Öte yandan derin ilişkiler kuramayan, kısa vadeli kazanç peşinde koşan ve bende güven duygusu uyandırmayan kim varsa iletişim dili yalnızca kendi kazancı üzerine. Oysaki hayatta birlik olmayı başarmaktan daha güzel çok az şey var.
Beden Dili kitabının yazarı Joe Navarro kitabında eski bir FBI ajanı olarak edindiği deneyimlerle, beden dilinin ne kadar önemli bir anlatım biçimi olduğunu gözler önüne seriyor. Navarro'ya göre insanların duygularını, niyetlerini ve düşüncelerini anlamanın yolu, çoğu zaman sözsüz sinyalleri doğru yorumlamaktan geçiyor. Beden dilini anlamak, etkili bir iletişim kurmanın ve güven inşa etmenin anahtarlarından biri ve bu yüzden sözsüz iletişimi anlayabilmek hepimizi hem sosyal hem de profesyonel yaşamda daha etkili kılıyor.
İletişimde beden dilinin % 55, ses tonunun % 38, sözcüklerin ise % 7 oranında iletişimde etkili olduğu belirleyen bir çalışma olduğunu okumuştum. Yıllarca verilen sözlere çok önem verip hayal kırıklığına uğramış biri olarak sözsüz iletişimi okumayı öğrenmeyi çok değerli buluyorum. Nihayetinde iyi iletişim becerileri, iyi bir gözlemci olmakla da ilişkili.
Cues* kitabının yazarı Vanessa Van Edwards kitabında sözsüz iletişimin sinyallerini nasıl okuyabileceğimizi anlatıyor. Edwards'a göre sözsüz sinyalleri tanımak ve kontrol etmek, başkalarıyla bağ kurmayı, güven inşa etmeyi ve karizmatik algılanmayı artırmanın en pratik yolu. Karizmatik iletişim olarak adlandırdığı bu güçlü iletişim şeklinde samimiyet ve yeterlilik uyandıran sinyaller göndermek büyük önem taşıyor. Sıcaklık sinyalleri (gülümsemek, göz teması kurmak gibi) insanların kendilerini rahat ve değerli hissetmelerini sağlarken, yeterlilik sinyalleri (bilinçli hareketler ve düşük sesle konuşma gibi) bireyin güç ve yeterliliğini ifade ediyor.
Etkili iletişimin en büyük sırrı nerede nasıl davranacağını okuyabilmekten geçiyor. Bunu başarmak içinse karşımızdaki insanın içinde bulunduğu durumu, ruh halini ve gönderdiği sözsüz sinyalleri okumak gerekiyor. Günün sonunda sesi en gür çıkan değil, hayatı en doğru şekilde okuyan etkili bir iletişim kuruyor. Hayata daha düz bir pencereden bakanlar için kabul etmesi zor ama gerçek bir durum.
*sinyaller, ipuçları
Haftanın Önerisi
Bu hafta, iletişiminizi güçlendirmek için aktif dinleme alıştırması yapın. Bir konuşma başlatın ve karşınızdaki kişiyi tamamen dinlemeye odaklanın. Sadece cevap vermek için değil, anlamak için dinleyin. Konuşma bitiminde, söylediklerini kendi kelimelerinizle özetleyin ve duygularına dikkat edin. Bu alıştırma, iletişiminizdeki dengeyi ve duygusal zekanızı geliştirecek.
Bunlar Da Hoşuna Gidebilir:
Haftanın İlhamı
"İletişimde en önemli şey, söylenmeyeni duymaktır." Peter Drucker
Etkili iletişim yalnızca kelimelerle sınırlı değildir. Aynı zamanda sözsüz sinyalleri ve duygusal alt metinleri anlamak da kritik önem taşır. İnsanlar çoğu zaman hissettiklerini veya düşündüklerini doğrudan ifade etmez. Bu nedenle, karşınızdaki kişinin beden dili, yüz ifadeleri ve ses tonunu dikkatlice gözlemlemek iyi bir fikirdir. Bu sayede, iletişimdeki eksik parçaları tamamlayabilir ve daha derin bir anlayış geliştirebilirsiniz.
Haftanın Önerilen Kaynakları
Video: Konuşmadan önce düşün, iletişimin sırrını çöz (Türkçe alt yazı mevcut)
Podcast: Etkili İletişim
Bu içerikte komisyonlu link bulunmaktadır. #işbirliği #ortaklık