"Yazın rehaveti sonrası şehrin hızına adapte olmak her yıl daha da zor geliyor. Herkes bir şeyler talep ediyor, erteledikçe ruhumu daraltan işler birikmiş durumda ve her şey hem acil hem de önemli. Hayal ettiğim gibi bir düzeni bir türlü kuramıyorum. Yoksa günler herkes için 24 saat değil mi? Herkes her işe yetişirken ben mi hayatımı düzenlemeyi beceremiyorum?"
10 yıl önceki bir günlüğüme yazdığım bu satırları bugün yüzümde buruk bir gülümseme ve kalbimde ince bir sızıyla okudum. Her yere yetişip her işi halletmek isterken gücüm yetmediği için kendimi ne kadar yetersiz hissettiğimi bilemezsiniz. Oysaki zaman yönetimi de araba kullanmak ve yabancı bir dil öğrenmek gibi öğrenilebilir bir beceriymiş. Şimdiki dengeli halime gelmek için ihtiyacım olan ise biraz pratik bilgi ve bolca pratik yapmaktan ibaretmiş.
Şimdi, Eylül'ün hızı hayatımızı etkisi altına almışken, etkili zaman yönetimi ile ilgili bildiklerimi özetlememin zamanı geldi. Bu sayıda, etkili zaman yönetimi ve planlama için ihtiyacınız olanları keşfedeceğiz. Hadi bakalım, hazırsanız başlayalım :)

Maddelerle Haftanın Kitabı
Ne Zaman: Mükemmel Zamanlamanın Bilimsel Sırları kitabının yazarı Daniel H. Pink, bir şeyi ne zaman yaptığımızın, ne yaptığımız kadar önemli olabileceğini ifade eder. Pink'e göre herkesin kişisel ritmi farklı olsa da gün üç aşamalı bir şema ile devam eder: zirve, çöküş ve yenilenme. Çoğu insan, bilişsel açıdan en iyi durumda olduğu sabah saatlerinde (zirve) verimli olur, öğleden sonra bir düşüş (çöküş) yaşar ve akşamüstü veya akşam saatlerinde yeniden odaklanır (yenilenme). Bilişsel olarak en güçlü olduğunuz zamanı bilmek, görevlerinizi daha verimli bir şekilde planlamanıza yardımcı olabilir. Pink, planlarınızı doğal enerji döngülerinizle uyumlu hale getirmenizin verimliliğinizi artıracağını söyler.
Kişisel olarak zirve, çöküş ve yenilenme zamanlarımı gözlemleyerek tespit etmek hayatımı olumlu yönde etkileyen bir keşif oldu. Sabah uyandıktan bir süre sonra enerjim zirve noktasına çıkıyor. Bu süre benim için altın değerinde. Çöküş saatlerine girmeye başladığımda ise kendimle inatlaşmak yerine fazla efor gerektirmeyen işlerime yoğunlaşıyorum veya fırsatım varsa sadece dinleniyorum. Yeniden enerjimin yükselmeye başladığı 19:00 sonrasında ise varsa yarım kalan işleri toparlıyorum.
Pürdikkat kitabının yazarı Cal Newport ise zamanı etkili bir biçimde yönetebilmek için derin ve kesintisiz çalışma periyotları şeklinde odaklanmanın önemini savunur. Newport, dikkat dağıtıcı unsurların ortadan kaldırıldığı derin odaklanma periyotlarının, özellikle bilgi işçileri için en büyük başarı faktörü olduğunu söyler.
Dikkatimin çabuk dağıldığı gerçeğiyle yüzleşmek ilk başlarda benim için kabul etmesi zor bir durum olmuştu. Newport'un fikirleri ile tanışmak, dikkatimin ve zamanımın kontrolünü yeniden ele almama yardımcı oldu. Artık günlük derin odaklanma periyotlarımı enerjimin zirve olduğu dönemlere planlayarak işe başlıyorum. Geride kalan bütün iş ve sorumlulukları ise bu derin odaklanma periyodunun etrafına serpiştiriyorum.
Karar Ver, Planla, Harekete Geç kitabının yazarı Ayça Karaman etkili zaman yönetimi için ertelemeyle mücadelenin önemini vurgular. Büyük ve kompleks işleri küçük ve kolay adımlara bölerek ilerlemenin önemini anlatır. İradeli yönümüzü düzenli olarak besleyerek irade kasımızı güçlendirebileceğimizi ve güçlü bir irade ile hayatımızı daha iyi planlayıp yönetebileceğimizi ifade eder.
Bu kitabı yazma hikâyem, yıllardır hayatımızı düzene koyma sürecindeki yalnızlığımdan geliyor. Erteleme, planlama, karar verme ve zaman yönetimi arasındaki ilişkiye dair bildiklerimi daha önceden biri keşke bana anlatmış olsaydı da geçtiğimiz 10 yılım daha kolay olsaydı. Henüz okumadıysanız, bu pratik başucu rehberini hemen okumalısınız.
Haftanın Önerisi
Bu hafta zaman yönetimi konusunda zorlandığınız zamanlarda kendinize şu soruyu sorup aklınıza gelenleri telefonunuzun notlar bölümüne yazın: "Kendimle ilgili beklentilerim ne kadar gerçekçi?" Hafta boyu çoğu zaman ihtiyaçlarımızı, hayat koşullarımızı ve sorumluluklarımızı göz önünde bulundurmadan planlar yapıyoruz fakat hayatın akışında duvara çarpıyoruz. Bu sefer kendimizi suçlamadan önce anlamaya çalışalım. Kim bilir belki de ihtiyacınız olan zaman yönetiminden önce biraz özşefkattir.
Bunlar Da Hoşuna Gidebilir:
Haftanın İlhamı
"Zamanın değeri, onu nasıl kullandığınıza bağlıdır. Herkes aynı 24 saate sahip, ama kimisi onu anlamlı kılarken, kimisi sadece geçip gitmesine izin verir." Jim Rohn
Bazı insanlar zamanı verimli kullanarak hedeflerine ulaşırken, diğerleri sadece zamanın geçmesini izler. Bu, zaman yönetiminin önemini ve bilinçli bir şekilde plan yapmanın hayatımızdaki farkı nasıl oluşturduğunu vurgular.
Haftanın Önerilen Kaynakları
Video: Zamanınızın Kontrolünü Nasıl Ele Alırsınız? (Türkçe alt yazı mevcut)
Podcast: Karar Ver, Planla, Harekete Geç
Bu içerikte komisyonlu link bulunmaktadır. #işbirliği #ortaklık