İş hayatından çok bunalıp istifa etmeyi belki de ilk defa düşündüğüm bir dönemi nihayetinde geride bıraktım. Bir yandan hayatta şartlar ne kadar zor olursa olsun mücadele etmekten vazgeçmemi söyleyen iç sesim, öte yandan her zorluğun bir sonu olduğuna dair güçlü inancım beni bu süreçte ayakta tuttu.
Özünde gerçekçi bir iyimser olan ben, iş yükümden, trafikten, iş dışındaki sorumluluklarımdan hem fiziksel hem de zihinsel olarak çok yorgundum. Yaptığım işi ve meşgalelerimi temelde çok sevsem bile onları istediğim gibi yapacak gücü bir türlü bulamıyordum. Bu gücü kendimde bulamadıkça da sinirleniyor, endişeleniyor ve üzülüyordum.
Bazen meseleler bizim kontrolümüzde olmuyor. Bunu çoktan öğrendim. Geçtiğimiz 9 ayda stres ve yorgunluktan isyan bayrağını çeken bedenimin yalnız olmadığını da zaten içten içe biliyordum. Belki de devam etmemi sağlayan en büyük etkenlerden biri de bu duygu ortaklığıydı. Eğer siz de böyle bir dönemden geçiyorsanız, yalnız olmadığını ve bu tür dönemlerin bizi büyüttükten sonra geçtiğini söylemek isterim. Eğer daha özgür, hoşnut ve başarılı bir yaşam arayışındaysanız, gelişim bülteninin bu sayısı sizler için gelsin. İlham olması dileğiyle. Hadi başlayalım :)

Maddelerle Haftanın Kitabı
Bu haftanın kitabı Tim Ferris'in kaleminden "4 Saatlik Hafta" ve bu kitaptan kişisel hayatımız için almamız gereken en önemli dersler şöyle:
1. Çalışmayı ve Başarıyı Yeniden Tanımlayın: Geleneksel görüşler uzun çalışma saatlerini başarıyla eşitler, ancak gerçek başarı hayatı kendi şartlarınızla yaşama özgürlüğüdür. Bu durum, daha çok değil, daha akıllıca çalışmak gerektiği anlamına gelir. Bize neyin neşe ve tatmin getirdiğini belirlemek ve işimizi bu şeyleri destekleyecek şekilde ayarlamak iyi bir çözüm olabilir. Örneğin, seyahat etmeyi seviyorsanız, işinizi uzaktan yapabileceğiniz şekilde yapılandırın veya seyahat gerektiren bir iş bulun. Başarı illa ölçülecekse, işinizin deneyimlemek istediğiniz yaşam tarzını ne kadar desteklediği ile ölçülmelidir.
2. 80/20 Prensibini Kullanın: Sonuçların %80'i, çabaların %20'sinden gelir. Bu yüzden en büyük sonuçları üreten görevlere odaklanmak gerekir. Günlük aktivitelerinizi değerlendirmek ve en yüksek geri dönüşü sağlayan %20'yi belirlemek istediğimiz gibi bir yaşam deneyimlemek için iyi bir stratejidir.
3. Dış Kaynakları Kullanın ve Delege Edin: Zamanınızı boşaltmak için başkalarının yapabileceği görevleri mümkünse devredin veya dış kaynak kullanın yani dışarıdan ücretli hizmet alın. Eğer bunu kendi hayatınız içinde işleyen bir sisteme oturtabilirseniz, hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacak yüksek etkili aktivitelere daha fazla zaman ayırabilirsiniz.
4. Düşük Bilgi Diyeti Uygulayın: Gereksiz bilgi miktarını azaltarak bunalmaktan ve dikkat dağınıklığından kaçının. Haberleri, sosyal medyayı ve diğer önemsiz bilgileri sınırlandırın. Bunun yerine, hedeflerinize doğrudan katkıda bulunan bilgilere odaklanın. Örneğin, sosyal medya akışlarında gezinmek yerine, kariyeriniz veya kişisel gelişiminiz için uygulanabilir bilgiler sağlayan kitaplar ve makaleler okuyun.
5. Mini-Emeklilikleri Benimseyin: Geleneksel emekliliğe kadar hayallerinizi ertelemek yerine, yaşamınız boyunca düzenli "mini-emeklilikler" alın. Seyahat edin, yeni beceriler öğrenin veya hobilerle uğraşmak için molalar vermeyi içerir. Gelirinizin bir kısmını biriktirerek ve işinizi gelir akışlarını aksatmadan zaman ayırabilecek şekilde organize ederek bu mini-emeklilikleri planlayın.
6. Pasif Gelir Yaratmaya Çalışın: Özgürleşmek için minimum çaba gerektiren gelir kaynakları geliştirmeye odaklanın. Bunu 9-5 bir işe sahipken de yapabilirsiniz. Pasif gelirler, çeşitli yatırımlar, çevrimiçi işler veya otomatik satış süreçleri aracılığıyla olabilir. Amaç, uyurken bile gelir getiren sistemler kurmaktır.
7. Reddedilmeyi Bir Öğrenme Fırsatı Olarak Görün: Reddedilmeyi bir başarısızlık olarak değil, değerli bir geri bildirim mekanizması olarak görmeyi deneyin. Her reddedilme, yaklaşımınızı, teklifinizi veya stratejinizi geliştirebileceğiniz alanlara dair içgörüler sağlar. Reddedilmeyi bir öğrenme fırsatı olarak ele alarak, kendinizi sürekli olarak geliştirebilir ve hayatın zorluklarına karşı daha dayanıklı olabilirsiniz.
Not: Yakın zamanda tekrar okuduğum bu kitabın tüm tavsiyelerinin içinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda %100 uygulanabilir olduğunu düşünmüyorum fakat yazarın zenginlik yerine özgürlük ve anlık mutluluklarla dolu bir hayat sürmek üzerine görüşünü seviyorum. Bu yüzden kitabı Türk bağlamına tümüyle uygun bulmasam bile ilham verici bir yanı olduğunu düşünüyorum. Nihayetinde hayatımızda bir şeyleri değiştirecek olan kitaplar değil, biziz. Ve farklı bakış açıları her zaman iyidir.
Haftanın Önerisi
Bu hafta her gün farklı bir pasif gelir çeşidi hakkında araştırma yapın. Çok derine inmeden farklı gelir türleri ve yatırım biçimleri ile tanışın. Size en ilgi çekici gelenleri daha sonra daha detaylı öğrenmek adına not edin. Listenizi daralttıktan sonra konu ile ilgili kitapları, Youtube kanallarını ve podcastleri araştırabilirsiniz.
Bunlar Da Hoşuna Gidebilir:
Haftanın İlhamı
"Fırsatlar meydana gelmez, onları yaratırsınız." Chris Grosser
Yeni şeyler denemek, yeni şeyler öğrenmek ve yeni insanlarla tanışmak insana yeni fırsat kapıları açar. Siz içinde bulunduğunuz durumdan sonsuz kadar şikayet etseniz de bir şeyler değişmeyebilir fakat konfor alanının dışında adım atacak cesareti gösterenler mutlaka ileri gidecek.
Haftanın Önerilen Kaynakları
Video: Neden Hedefleriniz Yerine Korkularınızı Tanımlamalısınız? (Türkçe alt yazı mevcut)
Podcast: Mikrogirişimcilik
Bu içerikte komisyonlu link bulunmaktadır. #işbirliği #ortaklık